CDS Press Release Casper Blockchain (cspr) Tam Özellikli Atılıma Hazır: Yaklaşan Yükseltmeler Tam Potansiyeli Açığa Çıkaracak

Casper blockchain'i yeni yükseltmeler için hazırlanıyor.

Casper blockchain‘in tam özellikli hale gelmesi için geri sayım başladı!

Casper (cspr) Hakkında Bilmeniz Gereken Yenilikler:

• Casper artık DeFi Uygulamaları için Hazır (Harcanmamış işlem ücretlerinde (gas) iade ve daha hızlı ağ)
  • Bir sonraki yükseltme, yoğun trafik beklentilerini ve DDoS girişimlerine karşı güvenlik sağlamak için yeni bir ağ katmanı getiriyor.
  • İki yıllık ortak geliştirme sürecinden sonra, Casper’in son yükseltmesi, protokolün yol haritasının bir parçası ve Casper 2.0’ın tam olarak gerçekleştirilmesi doğrultusunda, Casper’i tam özellikli yapıyor.
  • Casper VM’nin uyarlanabilirliği, özel zincir yanlarıyla (private sidechains) zincirler arası etkileşimler ve ağ stake’ine de katılabilen, kendi kendini finanse eden akıllı sözleşme etkileşimleri için otomasyon sağlıyor.

Casper blockchain’in en gelişmiş ve karmaşık sürümüne yani tam özellikli aşamaya ulaşması bekleniyor. Bu yükseltme ile, Casper protokolü ve Zug fikir birliği mekanizması tam olarak gerçeğe dönüşerek Casper’i tartışmasız bir şekilde dünyanın en gelişmiş, esnek ve yükseltilebilir protokollerinden biri haline getiriyor.

Yaklaşan Yükseltmeler ve Gerçek Zamanlı Güncellemeler için Casper’ı [Sosyal Medya Platformu] Üzerinden Takip Edin

Şubat ayında gerçekleşen Peregrine yükseltmesi ile Casper’ın blok süreleri yarıya düşürüldü (32 saniyeden 16 saniyeye). Harcanmamış işlem ücretlerinde (gas) %99 iade sağlandı, minting (basım), kurulum ve token transferleri gibi işlemlerde işlem kodu (opcode) maliyetleri önemli ölçüde düşürüldü. Ayrıca, Peregrine, özellikle DeFi projelerinin daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunması için Casper’in esnekliğini arttıran bir dizi iyileştirme getirdi.

Bir Sonraki Adım: Juliet

Casper için beklenen Juliet yükseltmesi tamamen güvenlik ve verimlilik odaklı. Bu hedeflere, Casper’in yoğun trafik dönemlerine dayanıklılık yeteneğini artıracak geri basınç (back-pressure) mekanizmalarıyla donatılmış yeni bir ağ katmanı oluşturarak ulaşacak.

Yeni ağ katmanı, verimlilikten ödün vermeden potansiyel tehditlere ve saldırılara karşı ağın korunmasını hedefleyerek Casper’ın güvenliğini artırmak için tasarlandı.

Juliet ağ katmanının yenilikçi yönü, güçlü saldırı savunma mekanizmasıdır. Temel olarak, bir Casper düğümüne veya Casper ağına DDoS yapma girişimi, saldıran düğümün belleğinin tükenmesini sağlayacak.

Juliet’in veri işleme konusundaki yenilikçi yaklaşımı da dikkate değer. Bu yükseltme, birden çok veri akışının eşzamanlı olarak yönetilmesine izin vererek, Casper‘in daha fazla işlemi ve etkileşimi daha kolay ve yavaşlama veya tıkanma olmadan işleyebilmesini sağlıyor.

Juliet, veri iletimi için özelleştirilebilir ayarlar sunarak, geliştiricilerin ve kullanıcıların ağın performansını kendi özel ihtiyaçlarına göre ayarlamalarını sağlıyor.

Tam Özellikli Casper Yakında

Juliet’i takiben Casper, Casper 2.0 yol haritasındaki son yükseltme olan Condor‘u hayata geçirecek. İki yıllık halka açık geliştirmenin ardından Condor, çığır açan özellikler sunarak Casper’ı özellik bakımından tamamlayacak. Casper, düğümlerin yeni Zug fikir birliği mekanizmasını entegre ederken Highway protokolünü de desteklemeye devam ettiği için birden fazla fikir birliği mekanizmasını destekleme yeteneğini sunuyor. Doğrulayıcılar, bu mekanizmalar arasında toplu bir oylamaya göre geçiş yapabilecek ve gelecekteki VM yinelemeleri için ortam hazırlayacak ve Casper VM’sinin alternatif sürümlerine geçişleri sağlayacak.

Ek olarak, bu güncellemeler özel yan zincirlerin (private sidechains) oluşturulmasını kolaylaştırarak Casper’ın uyarlanabilirliğini genişletiyor ve zincirler arası etkileşimleri mümkün kılıyor.

Condor’un bir diğer önemli özelliği de işlem maliyetlerine yaklaşımı. Casper, %100 gas geri ödemeleri sunacak ve potansiyel olarak işlemler için hiç gas ücreti gerekmeyecek.

Condor yükseltmesi, hem güvenliği hem de kullanıcı kontrolünü artıran benzersiz tanımlayıcılar olan unforgeable references (URefs) özelliğini geliştiriyor. Bu güncellemeyle, kullanıcılar ‘whitelisting’ aracılığıyla belirli verilere veya işlevlere kimlerin erişebileceğini belirleme, bu izinler için son kullanma tarihleri ​​belirleme ve paylaşım ayarlarını daha sezgisel olarak yönetme becerisine sahip oluyor.

Casper’da bir hesabın şu anda yapabileceği her şey (veri depolamak, ilgili anahtarları yönetmek ve yönetişim işlevleri gibi) sözleşmeler için de mümkün olacak. Birleşme, sözleşmelerin işlemler için ödeme yapmasına, ağda stake etmesine ve hatta gelişmiş yönetişim için çoklu imza yükseltmeleri almasına izin verir.

Bu, geliştiricilerin Web2 kullanıcılarına anahtarsız bir çözüm sunabilecek, yani sosyal hesabını kullanabilen, güvenli bir şekilde DApps’e giriş yapabilen veya cüzdanlarını kurtarabilen hesapta soyutlama uygulayabileceği anlamına gelir.

Ek olarak, akıllı sözleşmeler işlemleri kendi kendine finanse edebilecek ve ağ staking’ine katılabilecek. Bu, DApp’lerin Casper ekosisteminin ekonomik modeline daha özerk, verimli ve entegre olduğu anlamına gelir.

Casper, Şubat ayında Alchemy Pay ile ortaklığı sayesinde cspr‘yi 173’ten fazla ülkede erişilebilir hale getirerek likiditeyi arttırdı.

Temel olarak yükseltilebilirlik ve modülerliğe odaklanmasıyla benzersiz olan Casper blockchain, temel özelliğini zaten kullanmaya başladı. Planlanan dört protokol yükseltmesinin ikincisi olan Peregrine yükseltmesi, 8 Şubat 2024’te Casper ana ağında başarıyla gerçekleştirildi ve zincirini uyarlanabilirliğini gösterirken, onu DeFi uygulamaları için hazır hale getiren birkaç temel iyileştirme de tanıttı.

Bu yazı Casper tarafından hazırlanmış olup CryptoDataSpace tarafından referans veya onay niteliği taşımaz. Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım, vergi, hukuk veya diğer tavsiyeler için bir temel olarak kullanılmamalıdır. Kendi araştırmanızı yapmalı ve bu gönderide tartışılan konularda bağımsız danışmanlara başvurmalısınız. Herhangi bir varlığın geçmiş performansı, gelecekteki sonuçların göstergesi değildir.