CDS Press Release Core Blockchain Keşfi: Kurumsal ve IoT için Blockchain Teknolojisini Yeniden Tanımlamak

Bu makale Core blockchain keşfi için gereken tüm materyalleri içermektedir.

Dolandırıcılıkların, ‘meme’ coinlerin, genel şüpheciliğin ve hayal kırıklıklarıyla dolu doymuş bir sektörde, gerçek olanı olmayandan nasıl ayırırsınız? Bu yazımızda, CoDeTech ve Core Blockchain’in temel özelliklerini, onları diğerlerinden ayıran noktaları vurgulamayı amaçlıyoruz. İlk olarak, Core Blockchain’in temel özelliklerini açıklayarak başlayalım.

Core Blockchain’i ve yerel coin’i XCB’yi benzersiz kılan nedir?

Öncelikle, Core Blockchain aşağıdaki özellikleri kullanan tescilli, merkeziyetsiz bir Katman 1 (Layer 1) blok zinciridir:

• Edward’s Curve ED448 Goldilocks kriptografisi: Güvenlik ve verimlilik arasında mükemmel bir denge sağlar.
  • Proof-of-Distributed-Efficiency (Dağıtılmış Verimlilik Kanıtı): Enerji yoğun madencilik operasyonlarıyla ilişkili çevresel kaygılara güçlü bir çözüm olan yeniden tasarlanmış bir PoW (Proof-of-Work) algoritması. Algoritma, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarında CPU madenciliğini mümkün kılar.
  • Core Ekosistemi: Core Blockchain, blok zincirinin yeteneklerinin altını çizecek bir uygulama, hizmet ve geliştirici araçları ekosistemine sahip olacak.
  • Core Blockchain, ICAN adreslerini kullanır: DeFi düzenlemelerinin yanı sıra merkezi finans kurumlarıyla da uyumluluğu sağlamak için MT940 ve SEPA XML mesajlarını okuyabilirler.
  • ICAN adresleri, insan hatası tespiti ve sağlama toplamından oluşur: Blok zincirinin kendisine uygulanan HD (Hierarchical Deterministic) cüzdanlara izin verirler.
  • Core Blockchain, şunları içeren çoklu ağ ortamıdır: Koliba adlı bir kurumsal çözüm, Devin adlı bir test ağı ve ana ağ.

Başka bir deyişle, Core Blockchain ‘sıradan bir blok zinciri daha’ olmak üzere değil, bildiğimiz şekliyle sektörü sarsmayı hedefleyen teknolojinin yenilikçi bir temeli olarak inşa edildi. Bu doğrultuda, blok zincirinin yerel para birimi XCB’nin ağdaki tüm işlemleri nasıl kolaylaştırdığını, CTN’nin ise hizmetler için ödemeleri ve ödüllerin dağıtımını nasıl mümkün kıldığını belirtmeli ve açıklamalıyız.

Core Coin (XCB)

XCB, Katman 1 (L1) Core Blockchain’in yerel para birimidir ve tüm hash işlemlerini ve ağ ücretlerini yönetir. DApp’lerden (merkeziyetsiz uygulamalar) oluşan bir ekosistem ve gerçek dünya uygulamaları temelinde değer üretir ve bu, coin için doğal bir talep oluşturur. Bununla birlikte, Core Blockchain sadece XCB için değil, doğal arz ve talebe olanak tanıyan somut kullanım örnekleri için de oluşturuldu. Başka bir deyişle, bir ekonomi olarak işlev gören bir platformdur ve bu platform üzerindeki her işlem XCB gerektirir.

Şu anda, XCB depolaması için kullanabileceğiniz 2 resmi cüzdan uygulaması bulunuyor:

XCB HODLER UYGULAMASI

CorePass

Bununla birlikte, XCB, Core Blockchain’in kurucuları tarafından geliştirilen tek kripto para birimi değildir. Core Token (CTN) adlı çok yönlü bir yardımcı token ile birlikte çalışır.

Core Token (CTN)

CTN‘ye değerini veren şey, blok zincirindeki çeşitli kullanım senaryolarına imkan tanımasıdır. Merkeziyetsiz depolama ve içerik oluşturma alanlarının yanı sıra CoDeTech ekosisteminde sunulan tüm hizmetlerde ödemeleri ve ödül dağıtımını etkinleştirir. Yani, bu hizmetler token için doğal ve otomatik bir talep yaratır. Fakat tokeni hizmetler karşılığında kullanmak için XCB’ye ihtiyacınız vardır. Her iki varlığa da sahip olmak, yatırımcı için avantajlıdır.

Sadece Bir Blok Zinciri Değil, Merkezi Olmayan Uygulamalardan Oluşan Bir Ekosistem (CoDeTech)

Çok çeşitli merkeziyetsiz uygulamalar (DApp’ler) ve kullanım senaryolarıyla Core Blockchain uzun vadede varlığını sürdürecek. CoDeTech, blok zinciri sektörüne sadece ayaklarının ucunu değil, tüm gücüyle dalmayı hedefliyor. Bildiğiniz gibi, denizde yüzerken yakınlarda bir tekne olması her zaman iyidir. Bu noktada, Core Blockchain’in önceden bahsedilen ekosistemi, herkesin blok zinciri sularını birlikte geçebilmesi için inşa edilmiş bir gemi görevi görür.

Core Blockchain’deki bireysel merkeziyetsiz uygulamalara gelecek olursak, bilmeniz gerekenler şunlardır:

CorePass dijital bir kimlik doğrulayıcıdır. Dijital kimliğinizi tokenize etmenize ve doğrulamanıza olanak tanır ve Core Ekosistemine girmek için bir ön koşuldur. Başka bir deyişle, CorePass kullanıcının dijital kimliğini güvenli bir şekilde saklar ve kullanıcıları kendi verileri üzerinde tam kontrol sahibi yapar. Bu kontrol dahilinde verilerini yalnızca gerektiği kadar başkalarıyla paylaşma imkanına sahiptirler.

CorePass’ın buna ek olarak 3 önemli işlevi daha vardır. İlk olarak, CoDeTech ekosisteminin tüm merkeziyetsiz uygulamaları için hızlı ve güvenli bir giriş yöntemi görevi görür. İkincisi, kullanıcıların XCB ve CTN’lerini saklayan bir soğuk cüzdan olarak da kullanılır. Son olarak, KYC (müşterini tanı) işlevi gelecekte KYB’ye (kurumunu tanı) doğru genişleyecek ve onu işletmeler ve son kullanıcılar için güvenli ve güvenilir bir ortam haline getirecektir.

Ping Exchange: CorePass burada dijital kimlik doğrulayıcı, cüzdan ve giriş sistemi görevi görür. Kısacası, CorePass bireyin beyan ettiği kişi olduğunu kanıtlamak için bir doğrulama biçimi olarak blok zincirini kullanan, eşler arası (P2P) merkeziyetsiz bir 2FA’dır (iki faktörlü kimlik doğrulama).

Bilgilerinizi dijitalleştirdikten sonra, geliştiricilerin bile erişemeyeceği bu verilerin tam kontrolü sizde olur. Ping Exchange yeni bir KYC (müşterini tanı) formu geliştirdi ve bir kişiye kayıt olmak ve verilerini sağlamak için ödeme yapan ilk kripto borsasıdır – çünkü verilerinizin değeri vardır. Aktardığınız veriler esasen platform tarafından ödenir ve bu nedenle verilerinize ne olacağını takip edebilir ve buna karar verebilirsiniz.

Ping Exchange, CorePass’ta kayıt ve KYC sürecini tamamlamanız için sizi ödüllendirir. Özünde, platform verilerinizin aktarımını kolaylaştırır. Şu anda, Ping Exchange ve CorePass’taki KYC verilerinin değeri +- 10CHF’dir (İsviçre Frangı). Kullanıcının verileri için bir ödeme biçimi olarak CTN kullanılır ve verilerin ve tokenlerin transferini kolaylaştırmak için XCB kullanılır.

Yukarıda belirtilen uygulamaların yanı sıra, CoDeTech bu ürün yelpazesine hala çok sayıda ekleme geliştirmektedir. Özellikle yakın gelecekte piyasaya sürülecek uygulamalar şunlardır:

CueSwap: Kripto para birimleri için tasarlanmış gelişmiş bir takas (swap) platformudur. Kullanıcıların çeşitli dijital varlıkları gerçek zamanlı olarak sorunsuz bir şekilde takas etmesine olanak tanırken, şeffaf işlem oranları ve ayrıntıları sağlar.

Ting & Stage :Video paylaşımı, OBS yazılım işlevselliği ve güvenli bir toplantı platformunu tek bir kapsamlı çözüme sorunsuz bir şekilde entegre eden yenilikçi bir Hepsi Bir Arada platformudur.

CorePort: Hem son kullanıcılar hem de geliştiriciler için tasarlanmış, CorePass’a bağlı bir tarayıcı uzantısıdır. CBC20 tokenlerini test etmek için bir merkez görevi görür ve özel anahtarları saklamadan cüzdan görevi görür.

Son olarak, geliştirilme aşamasında olan ancak daha sonraki sürümler için planlanan uygulamalar şunlardır: Luna Mesh (internetsiz işlevselliği etkinleştirecek bir P2P ağı), Heyo (güvenli ve kararlı bir mesajlaşma uygulaması), Wall Money (finans kuruluşları ve sigorta hizmeti sağlayıcıların müşterilerine Hizmet Olarak Blok Zinciri sağlamalarını sağlar.), Ark (merkeziyetsiz bir e-ticaret ve içerik tanıma platformu) ve CorePay (merkeziyetsiz bir blok zinciri tabanlı ödeme ağ geçidi).

CoDeTech’in uygulama ağı, tüm düzenleyici gerekliliklere ve yasal standartlara uygun, gerçekten merkeziyetsiz bir ağ olmaya çalışır. Birçok blok zinciri ağının aksine, herkesin kendi başına hareket ettiği Vahşi Batı ortamı değildir. Aksine, yürürlükte önemli düzenlemeleri olan, davetkar ve merkeziyetsiz bir alandır. Bu düzenlemeler, ağın ve kullanıcılarının güvenliğini artırmaya yardımcı olur. Ancak merkeziyetsiz yapısı, kontrol güçlerinin verileriniz üzerinde herhangi bir kontrole sahip olmasını ve bir nevi güç odağı haline gelmesini önler. Başka bir deyişle, CoDeTech Vahşi Batı’yı bir tür Ütopyaya dönüştürüyor.

Vahşi Batı konusundan devam edersek, bu kasabanın şerifi nasıl biri?

Core Blockchain’in Güvenlik Özellikleri

Core Blockchain’in sıradan kullanıcıları onu parkta keyifli bir Pazar sabahı yürüyüşü olarak algılarken, ağa zarar vermek isteyen kötü niyetli kişiler bu platformu karmaşık ve değiştirilemez bir çelik labirent gibi bulacaklardır. Core Blockchain’in bu güvenlik seviyesini nasıl sağladığını merak edenler için, hızlı bir özet:

• CorePass’ın dijital kimlik doğrulaması ile doğru kişiyle konuştuğunuzdan ve etkileşimde bulunduğunuzdan emin olabilirsiniz.
  • Geliştirilmiş Edward’s Curve ED448 kriptografi yöntemi kullanılır
  • XCB ve platformundaki tüm akıllı sözleşmeler NIST standartlarına uygundur.
  • ICAN adresleri ve sağlama toplamları (checksum), insan hatalarını ve ağlar arası (cross-network) etkileşimleri tespit etmek için kullanılır.
  • Yüksek blok üretim hızı
  • Merkeziyetsiz Dağıtılmış Verimlilik Kanıtı (Proof-of-Distributed-Efficiency) ağı olması, staking işleminin bulunmadığı anlamına gelir.
  • Core Blockchain, IBAN’a benzer ICAN standartları sayesinde bir kripto bankası için hazır olan ilk blok zinciridir.
  • CorePass, standart 12 kelimelik başlangıç ifadeleri (seed phrase) yerine 24 kelimelik başlangıç ifadeleri kullanır.

Artık Core Blockchain’i değerli ve benzersiz kılan özellikleri bildiğinize göre, yakın ve uzak geleceğin bu proje için neler sakladığını merak ediyor olabilirsiniz.

DePIN ve Luna Mesh, Yeni Nesil Merkeziyetsiz Altyapıyı ve Veri Depolama Ağlarını Yönlendiriyor

CoreToken, CorePass, CoDeTech ve Luna Mesh, erişim kontrol verilerini işleme şeklimizi değiştiren işbirlikçi bir DePIN ağı oluşturdu. Bu blok zinciri çözümü, sağlam veri depolamayı, güvenli eşler arası (peer-to-peer) iletişimi ve blok zincirini gündelik yaşama derinden entegre etmeyi amaçlayan kapsamlı iş zekasını bir araya getirir.

Tam birlikte çalışabilirlik için tasarlanan bu DePIN ağı (bu videoda derinlemesine anlatılmıştır), mevcut veri ve bulut çözümlerinin zahmetsizce entegre olmasına olanak tanır ve teknolojinin hayatımızın her alanını geliştirdiği bir geleceğe zemin hazırlar. Bu dönüşüm, DePIN içinde merkeziyetsiz depolama alanındaki topluluk katılımını ödüllendirmek için XCB ve CTN’yi kullanan, organik arz ve talepten oluşan dengeli bir ekosistemi teşvik eder. IoT cihazlarına odaklanan Core Blockchain Ağı, kamu ağı veya kapalı kurumsal çözüm olarak kullanılabilen IoT DePIN ağı içinde tamamen çalışabilir özelliğine sahiptir.

Bu makalede de belirtildiği gibi Erişim Kontrol pazar büyüklüğünün 2031 yılına kadar 8551,23 milyon ABD Dolarına ulaşması öngörülüyor. Bu doğrultuda, CoDeTech’in çözümü Varlık Kontrolü endüstrisinde önemli bir etki yaratabilir ve kilit bir oyuncu olarak ortaya çıkabilir.

Dahası, CoDeTech’in merkeziyetsiz altyapısı ağın önemli bir yönüdür çünkü internete bağımlı değildir ve bu da tüm Web3 endüstrisinde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. CoDeTech, merkeziyetsiz ekosistemini herkese erişilebilir hale getirmeye, güven, emniyet, şeffaflık ve gizliliği yeniden modern günlük hayata kazandırmaya çalışmaktadır. Bu gerçekten merkeziyetsiz ortama Web4 diyebiliriz.

Gerçek Dünya Uygulamalarına (RWA) Özel Odaklanma:

• Varlıkların Dijitalleştirilmesi ve Yönetimi: CTN ve XCB’yi kullanan CoDeTech, fiziksel varlıkların dijital token’lere dönüştürülmesini sağlar. Bu sayede yönetim ve işlemler finans, tarım ve gayrimenkul gibi alanlarda ciddi anlamda kolaylaştırılır.
  • Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Çözümleri: Core Settlement ve Wall Money gibi platformlar, blok zinciri tabanlı finansal işlemler ve bankacılık hizmetleri için CTN kullanır. Bu, finansal katılımı teşvik eder ve geleneksel bankacılığa olan bağımlılığı azaltır.
  • Akıllı Şehir Girişimleri: Luna Mesh ve XCB’den faydalanan CoDeTech, merkeziyetsiz uygulamalar aracılığıyla kaynak kullanımını optimize eden ve kentsel altyapıyı iyileştiren akıllı şehir çözümlerinin geliştirilmesini destekler.
  • Devlet Entegrasyonu (Core e-Devlet): Blok zinciri çözümleri, e-Sağlık, oylama ve idari süreçlerde verimliliği artırarak, şeffaflık ve güvenliği sağlayarak devlet işlemlerini kolaylaştırır.

CoDeTech’in RWA Alanındaki İnovasyonlarının Faydaları:

• Güvenliğin Artırılması: Merkezi olmayan sistemler, veri ihlali risklerini en aza indirir ve kullanıcı güvenini artırır.
  • Artan Verimlilik: Blok zinciri teknolojisi süreçleri otomatikleştirir, aracıları azaltır ve maliyetleri ve işlem sürelerini düşürür.
  • Daha Fazla Erişilebilirlik: Luna Mesh gibi çözümler, uzak bölgelerde dijital hizmetlere erişimi sağlayarak kapsayıcılığı teşvik eder.
  • Şeffaflık: Blok zinciri teknolojisi, özellikle finans ve devlet sektörleri için kritik öneme sahip, izlenebilirliği ve değiştirilemezliği (immutability) garanti eder.

Umarız bu bilgilerle, Core Blockchain’in gücünü ve eşsiz potansiyelini özetlemeyi başarmışızdır.

XCB ve CTN’nin verimli entegrasyonu, RWA ve Merkezi Olmayan Uygulamalara yönelik yenilikçi bir yaklaşımın yanı sıra, blok zinciri teknolojisindeki diğer kayda değer gelişmeler ve iyileştirmeler sayesinde CoDeTech, yalnızca blok zinciri inovasyonunda yol göstermekle kalmaz, aynı zamanda daha bağlantılı ve verimli bir küresel dijital ortam oluşturur. Bu yeni ortamda güven, şeffaflık, gizlilik ve bağlantılılık kavramları anlamlarını korur.